Alles wat je moet weten over publieke laadpalen in België

Datum: 17/11/2022

Ben je onderweg en is het tijd om jouw elektrische auto op te laden? Dan kun je gebruik maken van de 17.000+ publieke laadpalen die België telt. Publieke laadpalen kunnen jouw elektrische auto meestal sneller opladen dan thuis vanwege de hoge laadvermogens. Betalen doe je er met een speciale laadpas. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.

Typen laadpalen

Er zijn twee soorten publieke laadpalen:

1) De middelsnelle laadpunten voor Mode 3. Voor dit laadpunt heb je een eigen laadkabel nodig.

2) De snellaadstations voor Mode 4. Aan dit laadpunt zit al een laadkabel. Vaak is je wagen bij een snelllaadpaal al na 40 minuten tot zo’n 80 procent opgeladen.

Locaties

Wil je weten waar de dichtstbijzijnde publieke laadpaal zich bevindt? Via de smartphone applicaties Chargemap of Plugshare vind je online kaarten met alle nieuwste publieke laadpalen in België.

Prijzen

Publieke laadprijzen zijn afhankelijk van de laadpaalbeheerder en van de laadpasaanbieder. Je betaalt voor het aantal kWh stroom dat je afneemt of voor de totale laadtijd. Een laadsessie kan geactiveerd worden met een laadpas of smartphone applicatie van de laadpasaanbieder. Bij MisterGreen mag je zelf een laadpasaanbieder uitkiezen.

Gratis laadpalen

In België zijn er ook een aantal publieke oplaadpunten waar je je elektrische wagen met gratis groene stroom kunt ‘tanken’. Deze staan bij de parkings van sommige vestigingen van winkels zoals Lidl, Delhaize, Ikea en McDonalds. De groene stroom wordt vaak zelf door de winkels opgewekt, daarmee ben je extra groen bezig!

Tesla Superchargers

Tesla heeft zijn eigen netwerk van supersnelle laadpalen waarvan er ook een paar in België staan. Deze Superchargers zijn enkel toegankelijk voor Tesla wagens en hebben een laadsnelheid van 25 kilometer per minuut. In vijf minuten heb je dus al 125km geladen!

Heb je specifieke vragen over publieke laadpalen, laadpasaanbieders of Tesla Superchargers? Neem dan contact op met één van onze specialisten voor professioneel advies. Bekijk meer informatie over alle onze lease modellen: de Tesla Model Y, Model 3, Model X of Model S.