Tesla Model 2 in de verkoop voor minder dan €25.000,- euro

Geschreven door: Frédéric Jacoby | Laatste update: 06-11-2023, om 11:30 uur

Elon Musk heeft officieel bevestigd dat de betaalbare Tesla Model 2 in 2023 zal worden gelanceerd voor een prijs onder de €25.000,- euro! We beschikken momenteel al over informatie met betrekking tot de prijs en het bereik. De vraag die nu rijst, is wanneer deze beschikbaar zal zijn in Nederland en andere Europese landen.

Met wie zal de Model 2 concurreren?

De compacte hatchback is gepositioneerd om de concurrentie aan te gaan met modellen zoals de Volkswagen ID.3, de Nissan LEAF en de Kia Niro EV. Tesla streeft ernaar zijn toonaangevende positie in het segment van elektrische voertuigen te behouden en ziet daarom de noodzaak om een kleiner, betaalbaarder elektrisch voertuig aan zijn assortiment toe te voegen.

Vervanging voor de Model 3?

Op dit moment fungeert de Model 3 als de toegankelijke optie van Tesla en behoort dit model tot de top vijf van meest verkochte elektrische auto's in Europa. Tesla beoogt dit succes voort te zetten met hun nieuwe instapmodel. Met een prijskaartje van niet meer dan 25.000 euro zou de Model 2 verreweg het meest betaalbare Tesla-model worden. Ter vergelijking, voor een Tesla Model 3 moet je minstens 48.980 euro neertellen, bijna het dubbele.

Bereik van de Tesla Model 2

De Model 2 wordt ontwikkeld op een geheel nieuw platform en zal worden uitgerust met een nieuwe elektromotor, waarover momenteel nog geen informatie beschikbaar is. Het batterijpakket van de Model 2 zal kleiner zijn dan dat van de Model 3, die beschikbaar is in varianten van 55 kWh, 70 kWh en 76 kWh.

Desondanks wordt verwacht dat de Tesla Model 2 een indrukwekkende actieradius zal bieden, momenteel geschat tussen 350 en 450 kilometer. Het is tevens belangrijk op te merken dat de Tesla Model 2 potentieel in staat is tot volledig autonoom rijden, hoewel de huidige Europese wetgeving dit nog niet toestaat.

De productie van de Tesla Model 2 vindt plaats in de fabriek in Berlijn.

Nieuwe Batterijtechnologie

Met het oog op kostenbeheersing heeft Tesla een innovatieve batterijtechnologie ontwikkeld. Deze accu's zijn naar verluidt 35 procent kleiner, genereren vijf keer zoveel energie, verhogen het bereik per oplaadcyclus met 16 procent en beloven tegelijkertijd de helft minder kosten. Elon Musk heeft eerder verklaard dat een bereik van minder dan 400 kilometer niet aan de normen van Tesla voldoet en als 'onaanvaardbaar laag' wordt beschouwd.

Het nieuwe lid van de Tesla-familie zou mogelijk de naam Model 2 krijgen. De Europese versie van deze auto wordt naar verwachting geproduceerd in de nieuwe Duitse fabriek nabij Berlijn, naast de bestaande Model 3 en Model Y. Hoewel er enige vertragingen zijn geweest, wordt verwacht dat deze 'Gigafactory' begin 2022 operationeel wordt. Zodra de productie op volle capaciteit draait, wordt geschat dat de fabriek een productiecapaciteit van ongeveer 500.000 auto's per jaar zal hebben.

Meer Tesla nieuws