Deelauto MisterGreen Lease

46 procent stapt nooit in deelauto

Datum: 30/06/2022

Deelauto’s zijn bezig aan een opmars. Waar we ze voorheen slechts een paar keer zagen rondrijden, lijkt de beloofde massa-adoptie er nu echt van te komen. Hoe kijken we hier tegenaan? Is er weerstand tegen deze innovatie of wilt de bestuurder misschien zelfs zijn eigen auto inruilen voor een duurzaam alternatief? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde MisterGreen een aantal stellingen voor aan 1.099 autorijders. De opvallendste resultaten vindt u hieronder.

Het eerste moment dat u achter het stuur kroop vergeet u niet snel. Dat sentiment is sterk en dus is het niet gek dat mensen liever niet hun eigen auto vaarwel zeggen. Dit blijkt ook uit het onderzoek, want maar liefst 46 procent van de autorijders stapt naar eigen zeggen nooit in een deelauto. Vrouwelijke zestigplussers zijn met 67 procent het stelligst.

Deelplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond en deelmobiliteit wordt steeds populairder. Toch blijft afscheid nemen van uw eigen auto moeilijk. In het onderzoek komt dit ook naar voren, want gemiddeld negentig procent van de autorijders heeft liever een eigen auto tot zijn beschikking dan dat hij of zij er een deelt. Onder mannelijke dertigminners ligt dit percentage met 92 procent zelfs nog net iets hoger.

Dat nieuwigheid en verandering weerstand oproepen is van alle tijden. Denk bijvoorbeeld aan de grote weerzin tegen de mobiele telefoon. Tegenwoordig is de smartphone echter niet meer weg te denken. Dit onderstreept dat innovatie vaak gepaard gaat met ergernis en ook deelauto’s hebben hier last van. Zo vindt gemiddeld dertien procent van de autorijders dat deelauto’s het straatbeeld verpesten. Veertigers steken er met zeventien procent bovenuit.

Een blijvertje of niet, autorijders hebben nog altijd duidelijke bezwaren tegen deelauto’s. Het lijkt erop dat zij bang zijn voor ‘vette vingers’ aan het stuur of etensresten van andere vorige gebruikers: 44 procent noemt deelauto’s namelijk onhygiënisch. Veertigers zijn hierin met 51 procent het stelligst. Verder is maar liefst 56 procent bang voor schade wanneer ze achter het stuur van een deelauto zitten.