Idle fees; wat zijn het en hoe voorkom je onnodig kosten?

Datum: 19-06-2023

Met de drukke vakantiemaanden in het vooruitzicht kan het heel druk zijn bij de laadpalen. Als er dan ook nog auto’s zijn die langer dan nodig aan de laadpaal ‘plakken’, is dit een onaangename verrassing.

Idle fee

Een idle fee is een boete van laadpaal aanbieders die in rekening wordt gebracht als je niet meer actief aan het laden bent en dus onnodig een laadpaal bezet houdt.

Hoe werkt dit precies?

De Tesla-app stelt gebruikers in staat om op afstand hun voertuig in de gaten te houden. De app meldt wanneer het voertuig bijna is opgeladen en geeft nogmaals een melding als het voertuig volledig is opgeladen.

Voor elke extra minuut dat een auto verbonden blijft met de Supercharger, worden er kosten in rekening gebracht. Als de auto binnen vijf minuten wordt verplaatst, worden de kosten kwijtgescholden. Idle fees zijn van toepassing wanneer een Supercharger-station 50% bezet is en worden verdubbeld wanneer het station 100% bezet is.

Kostenoverzicht

Per land verschillen de kosten voor onnodig ‘plakken’ aan een laadpaal.

De Idle Fee geldt voor laden bij Superchargers en is van toepassing op alle Tesla modellen. Bekijk hier het overzicht van 'idle fees' kosten per land zodat je goed voorbereid op vakantie gaat.

Houd er rekening mee dat ook steeds meer gemeenten gebruik maken van hun eigen versie van Idle fees. Dit kan zijn op basis van hoelang je ergens staat of hoe vol je accu is. Check daarom voor het laden de informatie op de laadpaal. Hier kun je vaak informatie vinden over extra kosten bij het laden.

2. Full Self-Driving in een linksgestuurde auto, hoe werkt dat in een land waar links wordt gereden?

De Tesla is verbonden is met internet en met navigatiedata, dus de omschakeling was niet moeilijk. De auto en software past het rijgedrag aan naar de situatie die in dat land geldt. Wel kiest de auto vaak de rechterbaan als je van 1 naar 2 banen gaat, dit zou bij voorkeur de linkerbaan moeten zijn, daar gaat dus nog wel iets mis.


Zodra je echter een tijdje op de snelweg rijdt past de Tesla zich goed aan en stuurt de auto je naar links, zodra je naar links kunt en komt hij met een suggestie om naar de rechterbaan te verschuiven wanneer de snelheid van je voorligger lager ligt dan jouw ingestelde snelheid.

3. De schoonheid van Schotland: genieten zonder schuldgevoel

De Schotse hooglanden zijn prachtig. Met een Tesla rijd je niet alleen comfortabel, maar het grootste voordeel is hun verminderde impact op het milieu. In tegenstelling tot auto's die op fossiele brandstoffen rijden, worden elektrische auto's aangedreven door oplaadbare elektrische batterijen die geen uitlaatgassen produceren. Dit vermindert de luchtvervuiling, vooral in drukke gebieden. Ze zijn ook veel stiller en helpen geluidsoverlast tegen te gaan.

Zo genoten we zonder schuldgevoel van de uitzichten die het mooie Schotland ons te bieden had.