Made in Germany vs Made in China Model Y

Gepubliceerd: 13-04-2022

Dat Tesla een nieuwe batterij gaat gebruiken is al vele malen door Elon Musk meegedeeld. Dat deze batterij ook geplaatst zal worden in alle nieuwe Model Y's die in Berlijn geproduceerd worden, hadden wij nog niet eerder gehoord en blijft een gerucht. Verwacht wordt dat Giga Berlin later in 2022 ook de nieuwe Tesla batterij in zijn modellen zal plaatsen. In deze blog kunt u lezen wat het verschil is tussen de MIG (Made in Germany) en MIC (Made in China) Tesla Model Y.

Door het aanhoudende tekort aan halfgeleiders, de stijgende grondstofkosten en de logistieke problemen heeft Tesla de prijzen van zijn populaire Model Y vorige maand (2022 maart) daadwerkelijk verhoogd. De prijsverhogingen komen nadat Tesla onlangs begonnen is met de productie van de volledig elektrische crossover SUV in zijn nieuwe Berlijnse Gigafactory.

Voordat de Gigafactory in Berlijn geopend werd, werden alle in Europa verkochte Model Y's gebouwd in de Gigafactory in Shanghai. In Europa kunt u dus zowel in china gemaakte Model Y's als in Duitsland gemaakte Model Y's spotten. Trouwens, wij waren aanwezig op de Tesla Delivery Day in Berlijn in maart 2022.

Het roept een interessante vraag op, hoe anders is de Model Y die in de nieuwe Gigafabriek gebouwd wordt in vergelijking met de modellen die in de Gigafabriek in Shanghai gebouwd worden?

De made-in-Germany Tesla Model Y uitgerust met grotere cameralenzen in vergelijking met de in China gemaakte versie, die voor een beter zicht zorgt. De gloednieuwe AMD Ryzen processor wordt ook gebruikt in de in Duitsland gemaakte Model Y, die de infotainment- en navigatiesystemen van de auto aandrijft om meer verwerkingskracht, een beter reactievermogen en meer snelheid te leveren.

De oudere versies van de Model Y gebruiken de Intel Atom processor. Zowel de MIC Tesla als de MIG Tesla hebben de krachtigere Ryzen processor van AMD. De auto's die in 2021 uit China naar Europa kwamen, werden geleverd met de oudere Intel Atom processor. Volgens Tesla kan er geen retrofit gedaan worden om een nieuwe AMD chip in de oudere Model Y's te zetten.

De in Duitsland gemaakte Tesla Model Y krijgt een nieuwe hoedenplank en laadhaken. De eerste klanten in Berlijn vertelden ons dat het plastic van de deurpanelen in de nieuwere Model Y veel zachter is dan het materiaal van de Chinese versie.


De stoelen van de in Duitsland gemaakte Tesla Model Y krijgen extra stiksels aan de zijkanten, wat volgens Musk voor meer stijfheid zorgt tijdens het rijden. De elektrische SUV krijgt ook verwarmde ruitenwissersproeiers, die opnieuw ontworpen zijn om de prestaties te verbeteren.

De meeste verschillen tussen de made-in-China en made-in-Germany Tesla's zullen slechts tijdelijk zijn. De Model Y uit Shanghai zal dezelfde kenmerken hebben als de versies die uit de Gigafabriek in Berlijn komen.

Het officiële openingsfeest en de leveringsdag van de eerste Model Y's uit Berlijn vonden plaats op 22 maart, wij waren erbij en maakten een verslag van de dag. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Tesla, want door verschillende vertragingen is de officiële opening van de Berlijnse Gigafabriek uitgesteld. Musk hoopte oorspronkelijk dat dit tegen vorige zomer in 2021 zou gebeuren.

Musk zelf ondertekende en overhandigde de Tesla Model Y's aan de eerste Duitse klanten tijdens het evenement, en ze zullen zeker waardevol zijn voor verzamelaars.