Model Y vs Model 3

Datum: 10/15/2021

De Model Y en de Model 3 zijn de twee laatst gelanceerde auto’s van de elektrische autofabrikant Tesla. Deze auto’s hebben bijgedragen aan een marktkapitalisatie van meer dan €700 miljard. Hoewel beide EV’s het onderstel en verschillende andere onderdelen delen met elkaar zijn ze in de praktijk toch een wereld van verschil. 70 procent van de techniek wordt gedeeld.

In dit blog leest u een vergelijking tussen de twee auto’s van Tesla.

Model 3, Tesla's goedkoopste EV

Als CEO van Tesla heeft Elon Musk er nooit een geheim van gemaakt dat ze een EV wilden maken die voor (bijna) iedereen toegankelijk zou zijn. Met de aankondiging van de Model 3 in 2016 kwam Tesla een stap dichterbij het doel om een auto te maken van $ 35.000. In Nederland is dat rond de € 29.000. De Model 3 is in Nederland beschikbaar vanaf € 48.980.

De Model is 3 is wereldwijd de best verkochte EV in 2020 en nog steeds het goedkoopste model van Tesla. De Model 3 is daarnaast, van alle Tesla modellen,ook de best verkochte Tesla.

De Model Y, de nieuwste Tesla die debuteert

Tesla onthulde haar Model Y in 2019 als een kleinere, crossover-versie van zijn grotere en meer gevestigde SUV, de Model X. De Model Y is bij de eerste Nederlandse en Belgische klanten in augustus 2021 geleverd en daarmee is ‘ie klaar om Europa te veroveren.

De Model Y is op hetzelfde chassis/onderstel als de Model 3 gebouwd, wat resulteert in bijna dezelfde lengte van de auto. Toch heeft u meer (laad)ruimte in de Model Y, wat soms wat beperkt is in de Model 3. De Model Y heeft dezelfde sierlijsten als de Model 3 en ook de warmtepomp uit de Model 3 refresh is overgenomen. Het stuur is net iets anders afgewerkt, maar qua vorm hetzelfde. Ook deelt de Model Y hetzelfde interieur als de Model 3, inclusief sierlijsten die in de deurportieren doorlopen

Toch is de Model Y een totaal andere auto als z’n kleinere broertje is. U heeft meer ruimte in de auto. Zo passen er met gemak vier volwassen mannen van 190 cm, zijn de achterstoelen in twee standen te zetten, elektrisch neer te klappen en heeft u maar 200 liter minder laadruimte dan de Model X heeft en maar liefst 1501 liter meer dan een Model 3.

Prestaties

Beide auto’s lijken optisch erg op elkaar en qua prestaties bieden beide auto’s erg veel in termen van maximale snelheid, acceleratie en actieradius.

Model 3

De goedkoopste Tesla die beschikbaar is, is de Model 3 Standard Range Plus, met een actieradius van 448 (WLTP), een topsnelheid van 225 km/h en in 5,3 seconden van 0 naar 100 km/h kan accelereren.

Deze Model 3 Long Range-uitvoering, biedt 614 km (WLTP) range en kan een topsnelheid bereiken van 233 km/h. Bovendien gaat hij in 4,2 seconden van 0 naar 100 km/h.

De Performance Model 3 biedt en actieradius van 567 km (WLTP), een topsnelheid van 261 km/h en gaat van 0 naar 100 km/h in 3,1 seconden.

Model Y

De nieuwste EV van Tesla is momenteel verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen; de Long Rang en de Performance. De Standard Range is vooralsnog niet in Europa verkrijgbaar en de Performance is pas beschikbaar voor levering in Q1 2022

De Long Range Model Y heeft een WLTP-geschat bereik van 505 km, kan een topsnelheid van 217 km/h bereiken en kan in 5 seconden accelereren van 0 naar 100 km/h.

De Performance Model Y kan 480 km (WLTP) afleggen op een enkele lading, haalt een topsnelheid van 241 km/h en kan van 0 naar 100 in 3,7 seconden.

Extra functies

Beide Tesla’s brengt u snel en efficiënt waar u heen moet, de Model Y alleen met meer ruimte, een hogere zit en, volgens ons, een stoerdere uitstraling.

Verschillen tussen de Tesla Model 3 en Model Y

Om te beginnen lijkt de voorkant van de Model Y op het eerste gezicht op die van de Model 3 alleen is er wel een aantal aanpassingen. Zo is de neus van de Model Y wat hoger dan die van z’n kleinere broertje, is de auto een stukje langer en breder én heeft u meer ruimte om al uw spullen mee te nemen.

De achterbank is elektrisch neerklapbaar bij de Model Y en heeft u in de toekomst de mogelijk op een zevenzits configuratie. Daarnaast is er de mogelijkheid om de hoek van de rugleuning te verstellen.

De trekhaak is nu standaard ‘after delivery’ gemonteerd in tegenstelling tot de Model 3.

Als het op autorijden aankomt, zijn sedans meestal sneller en leuker, maar SUV's bieden een betere zichtlijn en een gevoel van meer veiligheid omdat ze hoger van de grond zitten.

Omdat de Model Y hoger is dan de Model 3 en de batterij op de bodemplaat is bevestigd heeft u bij beide auto’s extreem het gevoel dat u verbonden bent op de weg. De Model 3 voelt meer als een kart aan die te allen tijde klaar staat om afgevuurd te worden en de Model Y voelt meer als koning op de weg aan. Een soepele rijervaring zonder een achtbaan-gevoel te hebben.

De Model 3 is beschikbaar vanaf € 48.980 en de Model Y is beschikbaar vanaf € 64.000.

Welke Tesla is beter, de Model 3 of de Model Y?

Kortom, er is voldoende bewijs waarom deze twee Tesla's de afgelopen jaren een grote meerderheid van de totale omzet van de Amerikaanse autofabrikant hebben gevormd.

Beide auto’s bieden prestaties, een intuïtief ontwerp en comfort, zijn gelijkwaardig en zullen op uw wensen aansluiten; verschillend op hun eigen unieke manier. Oftewel Tesla heeft de beschikbare opties om u volop te laten genieten in een elektrisch voertuig. Passend bij uw budget.

De enige vraag rest nog; welke neem jij?

Mis geen enkele blog

Meld u aan voor onze blog-feed en ontvang een seintje als we een nieuw blogartikel online plaatsen.

MisterGreen gebruikt uw gegevens om u 1x per maand de meest recente blogs te sturen. U kunt zich op ieder moment uitschrijven.