Model Y vs Model 3

Geschreven door: Frédéric Jacoby | Laatste update: 31-10-2023, om 10:10 uur

De Model Y en de Model 3 zijn de meest recent uitgebrachte Tesla-voertuigen en vertonen een overeenkomst van 70% in hun technologie. Laten we nu de verschillen tussen deze modellen bekijken en de respectievelijke voordelen en nadelen in kaart brengen. Ik heb beide voertuigen getest en zal mijn bevindingen hieronder samenvatten.

Voor- en nadelen Model 3 VS Model Y

  Model 3: Toegankelijk voor een breed publiek

  Als CEO van Tesla heeft Elon Musk altijd openlijk verklaard dat ze streven naar de creatie van een elektrische auto die voor bijna iedereen toegankelijk zou zijn. Met de onthulling van de Model 3 in 2016, zette Tesla een belangrijke stap richting het doel om een auto te produceren met een prijskaartje van minder dan € 35.000,-. In België begint de prijs van de Model 3 bij € 42.990.

  Update oktober 2023: Plannen voor de nog betaalbaardere Tesla Model 2
  Volgens diverse bronnen in de automotive-industrie werkt Tesla intensief aan de introductie van de Tesla Model 2. Deze auto zou naar verwachting slechts € 25.000,- gaan kosten, waarmee het verreweg de meest betaalbare Tesla wordt.

  Model 3: 2020 versus 2023
  In 2020 was de Model 3 wereldwijd de best verkopende elektrische auto en blijft deze nog steeds het meest betaalbare model in het Tesla-assortiment. Bovendien is de Model 3, van alle Tesla-modellen, ook het bestverkopende model van het merk.

  De Model Y: Een ideale keuze voor gezinnen

  Tesla introduceerde de Model Y in 2019 als een compactere, crossover-variant van de grotere en meer gevestigde SUV in hun lineup, de Model X. De Model Y werd in augustus 2021 voor het eerst geleverd aan klanten in Nederland en België, en staat nu klaar om de Europese markt te veroveren.

  Afmetingen Model 3 versus Model Y

  De Model Y deelt hetzelfde chassis en onderstel als de Model 3, wat resulteert in bijna dezelfde lengte voor beide voertuigen. Niettemin biedt de Model Y aanzienlijk meer bagageruimte met 2.158 liter (bij neergeklapte stoelen), wat soms beperkter is in de Model 3. Dit maakt de Model Y een uitstekende keuze voor gezinnen met extra opbergruimtebehoeften.

  Gelijkwaardige details

  De Model Y heeft dezelfde sierlijsten als de Model 3 en heeft ook de warmtepomp geïntegreerd uit de Model 3 refresh. Het stuur is subtiel anders afgewerkt, maar behoudt dezelfde vorm. Tevens deelt de Model Y hetzelfde interieur als de Model 3, inclusief sierlijsten die doorlopen in de deurportieren.

  Toch is de Model Y een totaal andere auto dan zijn kleinere broertje. Er is meer ruimte in de auto. Hierdoor kunnen er met gemak vier volwassenen van 190 cm plaatsnemen. De achterstoelen zijn in twee standen te zetten en elektrisch neer te klappen. Daarnaast biedt de Model Y slechts 200 liter minder laadruimte dan de Model X, en maar liefst 1501 liter meer laadruimte dan een Model 3.

  Prestaties

  Beide auto's vertonen een vergelijkbare uiterlijke verschijning, en op het gebied van prestaties leveren ze beiden uitstekende prestaties wat betreft maximale snelheid, acceleratie en actieradius.

  Het verschil in prestaties kan vooral worden gevonden in de verschillende uitvoeringen van beide modellen, zoals de Model 3 Long Range versus de Model Y Long Range.

  Uitvoeringen van de Tesla Model 3

  De meest betaalbare Tesla die momenteel beschikbaar is, is de Model 3 Standard Range Plus, met een actieradius van 513 km (WLTP), een topsnelheid van 201 km/h en een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 6,1 seconden.

  De Model 3 Long Range-uitvoering biedt een actieradius van 629 km (WLTP) en kan een topsnelheid bereiken van 201 km/h. Daarnaast kan deze in 4,4 seconden accelereren van 0 naar 100 km/h.

  Kijk hier voor meer informatie over de verschillende uitvoeringen van de Tesla Model 3. Als u geïnteresseerd bent in de Model S, kunt u hier meer informatie vinden!

  Uitvoeringen van de Tesla Model Y

  De Model Y is de nieuwste elektrische auto van Tesla en is momenteel beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen: de Model Y (RWD), de Long Range en de Performance.

  Bereik van de Tesla Model Y

  De achterwielaangedreven Model Y heeft een WLTP-bereik van 445 km en kan een topsnelheid van maximaal 217 km/h bereiken. De auto accelereert van 0 naar 100 km/h in 6,7 seconden. Deze auto werd in augustus 2022 in België gelanceerd en is op het moment van schrijven ook voordeliger dan de Model 3.

  Model Y Long Range versus Standaard 2023

  De Model Y Long Range heeft een geschat WLTP-bereik van 494 km, wat 49 km extra bereik biedt in vergelijking met het standaard RWD-model. Deze uitvoering kan een topsnelheid van 217 km/h bereiken en accelereert in 5,4 seconden van 0 naar 100 km/h.

  De Model Y Performance kan op een enkele lading 520 km afleggen volgens WLTP, haalt een topsnelheid van 241 km/h en accelereert van 0 naar 100 in 4,1 seconden.

  Tesla Model 3 Long Range versus Tesla Model Y Performance

  Model 3 Long Range: 513 km (WLTP) | topsnelheid van 201 km/h | acceleratie van 0 naar 100 in 4,4 seconden

  Model Y Performance: 520 km (WLTP) | topsnelheid van 241 km/h | acceleratie van 0 naar 100 in 4,1 seconden

  Verschillen tussen de Tesla Model 3 en Model Y

  Als we beide Tesla-modellen naast elkaar zetten, lijkt de voorkant van de Model Y op het eerste gezicht sterk op die van de Model 3. Er zijn echter enkele aanpassingen gedaan. Zo is de voorkant van de Model Y aanzienlijk hoger en biedt meer ruimte voor bagage.

  De achterbank van de Model Y is elektrisch neerklapbaar en er is de mogelijkheid van een zevenzits configuratie in de toekomst. Bovendien kunt u de hoek van de rugleuning aanpassen.

  In tegenstelling tot de Model 3 is de trekhaak standaard 'na levering' gemonteerd.

  Wat betreft het rijden, zijn sedans doorgaans sneller en dynamischer, terwijl SUV's een beter zicht bieden en een gevoel van veiligheid geven omdat ze hoger boven de weg uitkomen.

  Mijn ervaring

  De Model Y voelt door zijn hoogte en de batterij die in de bodemplaat is geïntegreerd, net als de Model 3, zeer verbonden met de weg. De Model 3 heeft meer het gevoel van een kart, altijd klaar om snelheid te maken, terwijl de Model Y zich meer als de koning van de weg voelt. Hij biedt een soepele rijervaring zonder een overweldigend gevoel van spanning. Dankzij zijn stabiele wegligging geeft hij een gevoel van veiligheid, wat hem tot de ideale gezinsauto maakt.

  Mijn conclusie van de Tesla Model 3 versus Model Y review

  Bij het vergelijken van beide Tesla-modellen is er voldoende bewijs waarom deze twee Tesla's de afgelopen jaren een groot deel van de totale verkoop van de Amerikaanse autofabrikant hebben uitgemaakt.

  Welk model de beste keuze is, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Als u van sportief design houdt en op zoek bent naar de meest betaalbare optie met een maximale actieradius, dan is de Model 3 wellicht de juiste keuze.

  Als u echter comfort en ruimte belangrijk vindt en de auto wilt gebruiken voor het vervoeren van kinderen of voor vakanties, dan is de Model Y vanwege zijn grotere binnenruimte de meest geschikte optie.

  Beide auto's leveren indrukwekkende prestaties, hebben een intuïtief ontwerp en bieden een comfortabele rijervaring. Ze delen een groot deel van hun technologie en overeenkomsten in hun prestaties, maar elk op zijn eigen unieke manier, waardoor ze een opwindende elektrische rijervaring bieden.

  Nieuw: De Model 3 Highland

  Eind 2023 werd de nieuwste variant van de Tesla Model 3 geïntroduceerd onder de naam "Highland." Hieronder treft u foto's aan van zowel de vernieuwde buitenkant als het interieur van deze uitvoering.

  Extra foto's van de Model 3

   Extra foto's van de Model Y

    Nieuwe extra optie voor de Model 3 en Model Y

    Tegen een meerprijs biedt Tesla zeven nieuwe wrap-opties aan in diverse kleuren, waaronder zwart, grijs, wit, rood, lichtblauw, donkergroen en champagne.

    Het laatste Tesla nieuws