Tesla presenteert Generation 3-platform op Investor Day in maart 2023

Datum: 06/01/2023

Het nieuwe autoplatform van Tesla zal kosteneffectiever zijn en de helft van de productie-inspanning vergen. Het Generation 3-platform zal worden onthuld op de Investor Day in maart 2023, aldus Tesla.

Klanten, investeerders en fans van Tesla wachten al enige tijd op de introductie van een nieuw automodel dat goedkoper zal zijn dan de huidige modellen. Uiteraard wordt het een nieuw platform, anders dan dat waarop de Model 3 en Model Y zijn gebouwd. Maandag kondigde Tesla aan dat het op 1 maart 2023 een investeerdersdag zal houden, waar het enkele interessante updates zal delen. Het bedrijf zal onder meer het Generation 3-platform bespreken met zijn investeerders, een discussie waar erg naar wordt uitgekeken.

Tesla Factory

Tijdens de Q3 2022 earnings call, werd Tesla gevraagd naar mogelijke volgende-generatie voertuig ontwikkelingen. Bijzondere nadruk werd gelegd op de verlaging van de kosten van het nieuwe platform. Door bijvoorbeeld over te stappen van het Model S/X-platform naar het Model 3/Y-platform zijn de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Hierdoor kon het bedrijf een nieuwe mijlpaal bereiken, aangezien de auto's toegankelijk werden voor een groot aantal consumenten en het begin betekende van een massale overgang naar elektrische voertuigen. Beleggers wachten nu op de volgende overgang.

In oktober verklaarden leidinggevenden van Tesla dat de overgang naar een nieuw platform zal plaatsvinden wanneer het mogelijk is de totale productiekosten te verlagen, niet alleen de financiële kosten, maar ook de inspanningskosten. Het bedrijf verwacht dat het in de tijd die het kost om een Model 3 te produceren, het twee voertuigen op het nieuwe platform kan produceren. Het betekent ook dat de productie de helft van het vloeroppervlak van de huidige fabriek zal gebruiken. Het nieuwe platform zal zeker kleiner zijn dan het Model 3/Y, en het voertuig van de volgende generatie zal worden geproduceerd in hoeveelheden die de productie van het hele huidige Tesla-assortiment samen zullen overtreffen. Bij de productie zal Tesla gebruik maken van alle kennis en ervaring die is opgedaan bij het ontwerp en de productie van de Model S, Model X, Model 3, Model Y, Cybertruck en Semi.

"Ik bedoel, natuurlijk gaan we alles wat we geleerd hebben van S, X, 3, Y, Cybertruck en Semi toepassen op dit platform. Maar we -- zoals u ons vaak heeft verteld, we hebben een 2:1 doel. Dus we proberen dat 50% getal weer te bereiken. Het is alsof we voor twee gaan," zei Musk.

Bij de grote opening van Giga Texas in april 2022 zei Musk dat Tesla een "speciale robotaxi" zou ontwikkelen die er futuristisch uit zal zien. "Op grote schaal. Volledig autonoom rijden. Er komt een speciale robottaxi," zei hij. Het feit dat hij meer specifiek is gaan praten over de komende ontwikkeling doet vermoeden dat deze binnenkort zal worden onthuld. Daarnaast heeft Tesla's hoofdontwerper Franz von Holzhausen ook gehint op een nieuw model van de auto in een interview met CNBS, hoewel hij absoluut geen details gaf. Bovendien verscheen de mysterieuze ontwikkeling ook op het Tesla Semi leveringsevenement begin december, maar het werd bedekt, waardoor er geen aanwijzingen waren over het uiterlijk.