Vier op de tien zullen nooit in een zelfrijdende auto stappen

Datum: 5/3/2022

Zelfrijdende auto's zijn booming. Hoewel volledig autonome auto's (FSD) aanvankelijk met kinderziekten te kampen hadden, is de technologie nu rijp voor massaal gebruik. Toch lijkt dit voor velen nog ver weg, vooral omdat de wetgeving de ontwikkeling van FSD verhindert. Wat denken de Nederlanders echt over zelfrijdende auto's? Zijn zij er klaar voor om de controle over het stuur over te dragen aan de Kunstmatige Intelligentie? Hebben zij wel genoeg vertrouwen in de rijvaardigheid van een robot? Om antwoorden op deze en andere vragen te krijgen, heeft MisterGreen aan 1.091 Nederlanders met een rijbewijs een aantal vragen gesteld. De meest opvallende resultaten vindt u hieronder.

Stelling 1: Ik zou nooit in een zelfrijdende auto willen stappen.

Wij herinneren ons allemaal het moment waarop wij voor het eerst achter het stuur kropen. Misschien doet het daarom een beetje pijn om het sturen aan de auto over te laten. Uit de studie blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking nog geen massa-aanhanger is van volledig autonoom rijdende auto's (FSD) en zelfs nooit in een zelfrijdende auto zal stappen. Vooral de ouderen zijn op hun hoede. Bent u nieuwsgierig naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdsgroepen? Kijk dan eens naar het visuele.

Stelling 2: Ik denk dat zelfrijdende auto's meer ongelukken veroorzaken dan menselijke bestuurders.

Hoewel de meeste bestuurders vaak zelfverzekerd achter het stuur zitten, vallen er helaas toch elk jaar nog veel slachtoffers op de weg. Kunstmatige intelligentie kan hier een oplossing bieden, hoewel de Nederlanders weinig vertrouwen hebben in kunstmatige intelligentie als bestuurder. Met 61% zijn het vooral vrouwen boven de 60 die denken dat zelfrijdende auto's meer ongelukken veroorzaken dan menselijke bestuurders. Om de exacte percentages te weten te komen, verdeeld over mannen en vrouwen van verschillende leeftijdsgroepen, kunt u de visual bekijken.

Stelling 3: Het lijkt me eng wanneer de auto de volledige besturing overneemt

Nieuwigheid en verandering zijn niet alleen opwindend, maar soms zelfs een beetje eng, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral als wij het gevoel hebben dat wij de controle verliezen. Mede daardoor is maar liefst driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs bang voor het moment waarop een zelfrijdende auto de volledige controle overneemt. Vooral vrouwen zijn op hun hoede. Bent u nieuwsgierig naar de mannelijke respondenten? U kunt het zien in de visual.

Stelling 4: Drie van de tien Nederlanders zijn tegen de verdere ontwikkeling van de FSD-technologie.

Mede door het "enge" karakter van de vernieuwing zien weinig Nederlanders het nut ervan in. Dit ondanks het feit dat deep learning - door een beter voorspellend vermogen - een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van verkeersopstoppingen en verkeersongelukken. Niettemin zijn drie op de tien Nederlanders tegen de verdere ontwikkeling van de FSD-technologie. De mensen zijn sceptisch, vooral in Zeeland en Friesland. Bent u benieuwd hoe het in de andere provincies werkt? U kunt het zien in de visual.

Verklaring 5a: Ik ben mij ten volle bewust van wat zelfrijdende auto's kunnen doen.

Verklaring 5b: Ik denk dat wij binnen 10 jaar alleen nog maar zelfrijdende auto's zullen hebben.

Het idee van een auto die u van A naar B brengt zonder dat u hoeft te sturen is nog niet helemaal ingeburgerd. Toch wint de belofte van zelfrijdende auto's steeds meer terrein. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een zesde van de Nederlandse bevolking volledig op de hoogte is van waartoe zelfrijdende auto's in staat zijn. Zestien procent van de ondervraagden gaat nog verder en verwacht dat er over tien jaar alleen nog maar zelfrijdende auto's op de weg zullen zijn. Voor de exacte percentages, uitgesplitst per leeftijdsgroep, zie de visual.

Bij MisterGreen lease je enkel electric vehicles. Bekijk hier onze modellen:

Tesla Model 3 lease
Tesla Model Y lease

Tesla Model X lease

Tesla Model S lease