Waarom dit hét juiste moment is om over te stappen op elektrisch rijden

Datum: 08/08/2022

De Europese Unie wil dat er vanaf 2035 enkel nog emissievrije of klimaat neutrale nieuwe auto's (zonder verbrandingsmotor op diesel, benzine en aardgas dus) verkocht worden. De Vlaamse regering doet daar nog een schepje bovenop: wie vanaf 2029 een nieuwe auto of bestelwagen koopt, zal alleen nog een elektrische auto kunnen kopen. Dat staat in het klimaatakkoord dat de Vlaamse regering heeft afgeklopt.

Waarom wordt hier spoed achter gezet? Transport is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen – ter illustratie: in 2020 vertegenwoordigde de transportsector 20.4% van de totale uitstoot in ons land. Waarom wachten tot 2029, als je ook nu al de switch kunt maken?

Aantal elektrische auto's in België stijgt

Er is momenteel al een (langzame) transitie gaande. De verkoop van elektrische auto's in België stijgt en volgt daarmee de wereldwijde trend. In 2021 werden er 392.769 nieuwe personenwagens ingeschreven, waarvan 22.774 volledig elektrisch: dat is een marktaandeel van 5,8 procent. In 2020 was dit 3,4 procent, in 2019 1,6 procent. Hoewel de markt voor conventionele auto's tijdens de wereldwijde pandemie begon te krimpen, bleef het aantal verkopen van elektrische auto's toenemen.

De verschillende subsidies en fiscale voordelen voor bedrijfswagens hebben zeker bijgedragen aan deze toename. Maar ook de klimaatcrisis zorgt ervoor dat steeds meer Belgen de overstap maken naar elektrisch rijden.

EV: de beste keus voor het milieu

Elektrische auto’s haalden het olieverbruik en de CO2-uitstoot in 2021 sterk omlaag. In België stoot een elektrische auto over de volledige levensduur per kilometer 3 tot 4 keer minder CO2 uit dan een conventionele auto, rekening houdend met hoe we elektriciteit vandaag in België opwekken. Als alle elektrische auto's op groene stroom zouden rijden, spreken we van 15 keer minder CO2 uitstoot. Overstappen naar elektrisch rijden maakt dus veel positieve impact op het klimaat.

MisterGreen Model 3 Green

Wachttijden lopen op

Door de groeiende vraag naar elektrische auto's en de stijgende prijzen voor grondstoffen en bulkmaterialen voor de auto-industrie lopen de wachttijden voor elektrische auto's in rap tempo op. Van soms 6 maanden tot wel 2,5 jaar! Wacht dus best niet te lang met de overstap naar elektrisch rijden, het kan nog wel even duren voordat je auto voor de deur staat.

Heb je geen tijd om te wachten en wil je dit jaar al in je elektrische auto rijden? Bij MisterGreen hebben we ruim op tijd ingekocht. Bekijk ons aanbod en stap probleemloos over op elektrisch rijden.